Onze Materialen

Hardsteen

Hardsteen is een natuursteen (harde kalksteen) met een blauwgrijze kleur. Het wordt ook wel blauwe hardsteen, blauwsteen, blauwe steen of arduin genoemd. Dit natuursteensoort wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van natuurlijke resten (vancrinoïden), diertjes met een kalkskelet, die veelal leven op de zeebodem. Bij het afsterven blijft hun kalkskelet op de bodem achter. Zo vormde zich in de loop van miljoenen jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van kleine zeedier fossieltjes. Schelpachtige fossielen zijn vaak zichtbaar door de witte sikkels in de steengrijze omgeving. De kleur wordt bepaald door de hoeveelheid zeer fijn verspreide plantaardige resten (koolstof). Hierdoor wordt hardsteen ook wel ‘kolenkalksteen’ genoemd.

Hardsteen wordt vooral in dagbouw gewonnen in de Ardennen in België (locaties zijn Soignies in Henegouwen, tussen Namen en Dinant, de omgeving van Luik) en Ierland (Kilkenny). De kalksteen is daar ontstaan in een ondiep marien afzettingsmilieu waar veel leven te vinden was. Doordat het afzettingsmilieu veelal reducerend was, zijn zwavelhoudende mineralen ontstaan en bevat de kalksteen een hoog percentage organisch materiaal. Omdat het gesteente zo hard en dicht is wordt het in de volksmond ook petit granit genoemd. Graniet is echter een stollingsgesteente en de blauwe hardsteen een afzettingsgesteente.

Hardsteen wordt toegepast voor o.m. vloeren, dorpels, neuten, buitentreden, stoepen, gevelbekleding e.d.. Dit natuurssteensoort is een erg duurzaam en degelijk materiaal. Om schade en breuk te voorkomen is het echter belangrijk het een goede ondersteuning heeft en op eenzelfde plaats blijft staan, zodat een breuk kan worden voorkomen.

Hardsteen heeft de volgende voordelen:

  • Geschikt voor buiten, bestand tegen vorst en dooi;
  • Vlekken blijven oppervlakkig;
  • Mooie natuurlijke uitstraling;
  • Duurzaam: hard en weinig poreus;

 

De nadelen zijn als volgt:

  • Niet volledig zuurbestendig;
  • Niet kleurvast;

 

Wij gebruiken de volgende hardstenen materialen:

 

Wij verkopen de volgende hardstenen producten:

 

Naar onze producten

 

Belgisch hardsteen